Verhuur van woningen en bedrijfspanden

Het aantal huurwoningen in handen van particulieren is de afgelopen tien jaar met ruim veertig procent gestegen. Ruim een miljoen huurwoningen zijn inmiddels in handen van beleggers, waarvan 400 duizend particulier. Daarnaast worden tienduizenden bedrijfspanden verhuurt door particulieren. Een toenemend aantal particulieren en ondernemers ziet in de verhuur van woning(en) of bedrijfspand(en) een goede manier om rendement te genereren. Er kunnen echter ook problemen ontstaan in de relatie tussen huurder en verhuurder.

Problemen bij verhuur

Als u een woning of bedrijfspand verhuurt kunnen er verschillende problemen ontstaan in de relatie tussen u en de huurder. Denk hierbij aan wanbetaling, overlast of schade aan uw pand. Een huurder geniet veel bescherming en om ervoor te zorgen dat u sterk staat in een – mogelijk- gerechtelijke procedure tot bijvoorbeeld ontbinding en ontruiming is dossiervorming belangrijk. De rechter zal elke situatie op zich zelf beoordelen en bekijken welke stappen u heeft ondernomen om tot een oplossing te komen. Wij staan hier stil bij een aantal mogelijke situaties. Geven aan wat u zelf in dit soort situaties kunt doen en wat Yuridis voor u kan betekenen.

Overlast door uw huurder

Een verhuurder kan worden geconfronteerd met een huurder die overlast veroorzaakt. Met overlast wordt bedoeld: geluidsoverlast of stankoverlast, pesterijen, mishandeling, bedreiging, stalking etc. Een huurder heeft de verplichting om het gehuurde te gebruiken als een ‘goed huurder’. Dit betekent dus ook dat hij geen overlast mag veroorzaken. Wanneer een huurder overlast veroorzaakt, is dat in strijd met de huurovereenkomst. Wanneer de overlast een ernstig en structureel karakter heeft, is het mogelijk om een gerechtelijke procedure op te starten tot ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van het gehuurde. Goede dossiervorming is hierbij belangrijk; u moet kunnen bewijzen dat er sprake is van overlast en dat u pogingen heeft ondernomen om tot een oplossing te komen.

Veroorzaakt uw huurder overlast? Neem contact op met Yuridis voor gratis advies of schakel ons in voor het opbouwen van een goed dossier. 

Gebreken aan het huurpand

Van een huurder wordt verwacht dat hij, bij vertrek, de woning of het bedrijfspand oplevert in de oorspronkelijke staat. Indien uw woning of bedrijfspand door de voormalige huurder niet wordt achtergelaten zoals u mocht verwachten kunt u de schade daarvan verhalen op uw voormalige huurder. Daarvoor is het dan belangrijk dat u kunt bewijzen dat uw huurder schade heeft toegebracht aan het huurpand.

Is uw huurpand niet opgeleverd zoals u dat mocht verwachten? Neem contact op met Yuridis voor gratis advies of schakel direct een expert in om de schade vast te stellen en te verhalen op uw voormalige huurder.

Ontbinding van de huurovereenkomst

In sommige gevallen kunt u als verhuurder de huurovereenkomst beëindigen. Dit wordt ontbinding genoemd. Dit kan als de huurder zich niet houdt aan de afspraken in het huurcontract. Voorbeelden: de huurder heeft een grote huurachterstand, teelt wiet, of zijn buren klagen erover dat hij overlast veroorzaakt. Het contract ontbinden kunt u niet zelf. Daarvoor moet u een procedure bij de rechter starten. Als sprake is van zo’n situatie en u kunt dat goed bewijzen wijst de rechter de ontbinding vaak toe.

Let wel: een huurder geniet veel bescherming en een rechter zal dus niet lichtvaardig besluiten om de huurovereenkomst te ontbinden. De rechter moet een zorgvuldige afweging maken tussen de belangen van huurder en verhuurder. Hoe beter de vordering van de verhuurder is onderbouwd, hoe meer de rechter geneigd zal zijn om de vordering toe te wijzen.

Wilt u de huurovereenkomst met uw huurder ontbinden? Laat u adviseren door Yuridis; wij kunnen u helpen bij het zetten van de juiste stappen.

Ontruiming van het huurpand

Zodra de rechter uw verzoek tot ontruiming van het huurpand heeft toegewezen zal de deurwaarder zich bij uw huurder melden. Natuurlijk kan de huurder op dat moment alsnog besluiten tot betaling van de volledige achterstand (en kosten). Als uw huurder dan binnen een jaar opnieuw een betalingsachterstand oploopt kunt u op basis van datzelfde vonnis de ontruiming inzetten. U hoeft daarvoor dan dus niet opnieuw naar de rechter.

Heeft u een vonnis en wilt u uw huurpand ontruimen? Laat u adviseren door Yuridis; wij brengen u in contact met de juiste deurwaarder.

Is uw huurder achter met betalen van de huurtermijn of betaalt hij helemaal niet meer? Ook bij huurincasso kan Yuridis u van dienst zijn.

 

Onze oplossingenYuridis Bewijsrapportage

 • Waarneming door deurwaarder, heldere rapportage
 • Bewijskracht in juridische procedure
 • Prijs is vanaf en afhankelijk van uw situatie
139,00

Wij helpen u graag!

 • Snel inzicht in de incasso mogelijkheden
 • Advies bij (dreigende) juridische conflicten
 • Direct een specialist inschakelen
Bel met de adviesbalie
085 - 488 53 51
Beschikbaar vanaf
Neem contact op
Nu via WhatsApp
06 - 531 11 721

De adviesbalie is 7 dagen per week bereikbaar

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-20:00 uur
12:00-16:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Gratis Advies

Informatie aanvraag banner

"*" geeft vereiste velden aan

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 256 MB.
  Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
  Privacyverklaring*
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


  Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.

  Voordelen Yuridis

  • 7 dagen per week bereikbaar

   Ook 's avonds en in het weekend
  • Yuridis klantbelofte

   Wij zetten ons maximaal in om u vooruit te helpen
  • Overal in Nederland

   Het meest uitgebreide deurwaardersnetwerk van Nederland
  • Voor en door ondernemers

   Onze partners zijn zelf ondernemers en kennen uw uitdagingen
  • Transparantie

   In proces, kosten en resultaat. U weet vooraf waar u aan toe bent.
  • Klantbeoordelingen

   Beoordelingen op basis van klantervaringen

  Er zijn deurwaarders gevonden.

  Klik hier voor de resultaten.