Voorkom wanbetaling van uw klanten
Praktisch elk bedrijf heeft te maken met wanbetaling door haar klanten. Gemiddeld betaalt 90% van alle debiteuren zijn factuur te laat. Dat wil dus zeggen na de vervaldatum van uw factuur. U rekent op een tijdige betaling van uw facturen maar de praktijk wijst anders uit. Uit onderzoek blijkt dat wanbetaling bij ca. 15% van de faillissementen in Nederland de belangrijkste oorzaak is.
Het is dus belangrijk om uw debiteurenbeheer goed op orde te hebben. Natuurlijk kunt u een incassobureau inschakelen als uw factuur niet betaald wordt. Of schakel een deurwaarder in als u uw eis extra kracht wilt bijzetten. Maar u kunt ook zelf veel doen om wanbetaling te voorkomen.
Op deze pagina’s geven we u 4 tips om uw debiteurenbeheer te optimaliseren.
? heeft u vragen over het voorkomen van wanbetaling? Onze adviesbalie is 7 dagen per week bereikbaar via het telefoonnummer: 085 – 488 53 51. Onze medewerkers helpen u graag
1. Check de kredietwaardigheid van uw klant
Weet met wie u zaken doet. Met een kredietrapport kunt u eenvoudig beoordelen hoe uw klant of prospect er financieel voorstaat. Een kredietrapport is een verslag waarmee u inzicht krijgt in de kredietwaardigheid van uw zakenpartner. Een kredietrapport wordt opgesteld op basis van verschillende bronnen en geeft een credit score weer (kredietwaardigheid van het betreffende bedrijf). Daarnaast krijgt u met een kredietrapport inzicht in het betalingsgedrag en cijfers van uw zakenpartner.
Het Yuridis kredietrapport is ontstaan in samenwerking met Creditsafe, een van de grootste kredietinformatiebedrijven ter wereld. Tienduizenden bedrijven maken gebruik van deze kredietrapporten. Klik hier voor een voorbeeld van een Yuridis kredietrapport. Het Yuridis kredietrapport ontvangt u razendsnel als pdf in uw mailbox voor slechts € 19,- per stuk. Dus zonder abonnement.
2. Verstuur direct na de vervaldatum een herinnering
Zodra uw klant in verzuim is, de vervaldatum dus is verstreken, is het zaak om een herinnering te versturen. Wij adviseren om deze herinnering te versturen binnen 5 werkdagen nadat de betalingstermijn is afgelopen.
Met die herinnering laat u uw klant op vriendelijke wijze weten dat de factuur nog niet is betaald. Wij hebben een herinnering opgesteld (gratis download) die u kunt gebruiken in dit proces.
3. Blijft betaling toch uit? Stuur dan een correcte aanmaning
Wordt er na uw herinnering en telefonisch contact nog altijd niet betaald? Dan is het tijd voor een correcte aanmaning. Deze aanmaning is een belangrijke stap in het incassoproces. In de aanmaning geeft u uw klant nog een aantal weken de tijd om de betaling te voldoen. Ook geeft u aan wat de consequenties zijn als de betaling dan nog niet binnen is. U geeft de zaak uit handen aan een incassobureau of deurwaarder en de incassokosten komen voor rekening van uw klant.
Voor het sturen van een correcte aanmaning is het belangrijk dat deze voldoet aan de wettelijke vereisten:
- Gaat het om een vordering op een particulier? Gebruik dan deze brief voor een wettelijk correcte aanmaning.
- Gaat het om een vordering op een bedrijf en heeft u geen specifieke bepalingen opgenomen in uw algemene of leveringsvoorwaarden? Gebruik dan deze brief voor een wettelijk correcte aanmaning.
- Heeft u wel specifieke voorwaarden (over incassokosten) opgenomen in uw algemene of leveringsvoorwaarden? Gebruik dan deze brief.
Wilt u extra incassokracht? Laat dan Yuridis uw laatste aanmaning versturen.
4. Schakel tijdig een incassospecialist in
We zien bij veel ondernemers dat ze (te) lang wachten met het inschakelen van een incassospecialist. De wettelijke betalingstermijn is 30 dagen en u mag er dan ook van uitgaan dat uw factuur op of rond de vervaldatum wordt betaald. Heeft u een herinnering verstuurd en uw debiteur de kans gegeven om binnen 14 dagen alsnog te betalen? Uw factuur is dan inmiddels 60 dagen oud. Wij adviseren om dan een incassobureau of deurwaarderskantoor in te schakelen. Zij nemen de incasso dan op een professionele en zakelijke manier van u over. Dat scheelt u veel tijd en misschien wel slapeloze nachten. Langer wachten verhoogt het risico op non-betaling.
? heeft u vragen over het voorkomen van wanbetaling? Onze adviesbalie is 7 dagen per week bereikbaar via het telefoonnummer: 085 – 488 53 51. Onze medewerkers helpen u graag
? een incasso indienen? Vul het contactformulier in en wij gaan vandaag nog voor u aan de slag;
Onze oplossingen
Gerelateerde blogs

Hoe krijg ik mijn facturen sneller betaald? 8 Incassotips voor zzp-ers
De factuur Zorg voor een correcte en tijdige factuur. Vermeld hierop duidelijk je bedrijfs-, en betaalgegevens en die van je klant. Speciale aandacht voor een eventueel ordernummer en de contactpersoon bij jouw klant. Het ontbreken daarvan is voor veel grote …
Lees meer..