Wat kost een deurwaarder?
De opbrengsten van een modern deurwaarderskantoor komen vooral uit de incasso praktijk en de ambtelijke handelingen. En steeds vaker uit juridisch advies en dienstverlening. De kosten daarvan brengt de deurwaarder in rekening bij debiteuren of opdrachtgevers. Bij incasso worden de kosten veelal door de debiteur (wanbetaler) betaalt. Voor de ambtelijke handelingen (dagvaarding, vonnis betekenen, beslag leggen) betaalt de opdrachtgever. Maar ook deze kosten kunnen in veel gevallen bij de gedaagde (debiteur) worden verhaald.
Tariefmodel voor incasso- en deurwaarderskosten
Kosten minnelijke fase
De incassopartner int voor de opdrachtgever het factuurbedrag, de berekende incassokosten plus de eventuele rente. De incassopartner verrekend dit met de dossierkosten en afgesproken incassoprovisie. Een veelgehoorde misvatting is dat de wettelijke incassokosten hetzelfde zijn als de incassoprovisie. De incassoprovisie en dossierkosten zijn afgeleid van de hoogte van het factuurbedrag.
Kosten juridisch advies
Voor juridisch advies kan een bedrag per handeling of een uurtarief worden afgesproken. Deze uurtarieven zijn vaak een stuk lager dan de tarieven die een advocaat in rekening brengt.
Kosten gerechtelijke fase
De opdrachtgever is verplicht de griffiekosten vooruit te betalen. De regelgeving verbiedt de incassopartner om dit vooruit te betalen. Uiteindelijk worden de griffiekosten betaalt door de debiteur en komen zo weer terug bij de opdrachtgever.